torstai 15. marraskuuta 2012

Tokoryhmässä!

Ollaan Novan kanssa aloitettu tokon treenaus tavoitteellisesti Poks Ry:n kisaamaan tähtäävien tokoryhmässä.  Kaksi kertaa on takana. Kokoan fiiliksiä ja treenikokemuksia molemmilta kerroilta tähän.

1. kerta viikko sitten 
Huomasin, miten Nova jännitti hallia ja tilannetta. Luoksepäästävyys-harjoituksessa Nova irtaantui perusasennosta ohjaajan lähestyessä. Tässä vaiheessa tärkeintä on rakentaa luottamusta tilanteeseen.

Peruuttamisharjoituksia ei olla tehty sitten pentukurssin. Aloitettiin siis täysin nollasta. Tää oli hankalaa. Piti mennä ihan koiran tasolle, käsi ei saanu olla liian ylhäällä eikä alhaalla, vaan juuri kuonon tasolla. Heti tuli palkka, kun koira liikahtikin taaksepäin. Tätä voidaan helposti treenata koti-oloissa.

Toiset treenas perusasentoo siten, että ohjaaja liikuukin käskyn antaessa niin, että koira joutuu hakemaan paikkansa oikein. Koska Novan kanssa olen ajatellut vaihtaa liikkeen edestä suunnatuksi (eli vaihdan koko käskysanankin), niin ollaan siinä vaiheessa, että treenataan ylipäänsä perusasentoon tuloa. Nova osaa tulla takaa, mutta koska se on saanut tulla miten sattuu sivulle, vaihdan liikettä, että voisin opettaa sen alusta asti oikein. Kattoo nyt, miten tän asian kanssa etenen.

Hyppytreenit oli Novalle täysin uus juttu. Meidät jaettiin puoliksi, koirallisiin ja koirattomiin. Koiralliset treenas aloluokan hyppyä omalla tasollaan ja muut ohjas. No, tämä aloitettiin Novan kanssa ihan sillä, että hyvin matalan esteen yli mentiin ylipäänsä. Aluks este oli ylijännä, mutta oli mahtava nähä, miten koira innostu hommasta, kun tajus, et sen yli pääsee!

Lopuks oli vielä paikallaolotreeni. Koirat käskettiin perusasennosta maahan ja kukin tason mukaan siirtyi koiran eteen. Aika oli yli kaksi minuuttia. Kävin palkkaamassa Novaa välillä, ettei se nousis vahingossakaan (lopussa nousi kyllä tullessani luo ennen lopullista palkkausta ja vapauttamista). Pitää ottaa työn alle tuo maahanmeno sivulta, sillä Nova tarvii käsiapua ja menee vielä lonkalleenkin.

2. kerta tänään
Ensin oli taas luoksepäästävyyttä. Nova nous ohjaajan tullessa, mutta haisteli ihan kivasti sen kättä ja oli sillä lailla kiva reipas. Tokalla kerralla liikuttiin ohjaajan luo ja mie kättelin (pk-aloitus). Nyt Nova jäi hieman taakse, jännittävä tilanne (ja uusi).

Seuraavana seuraaminen häiriössä, pujotellen. Novan kanssa mentiin ihan vaan vapaasti niin paljon kontaktissa kuin mahdollista ja löysällä hihnalla. Paikallaollessa palkkasin kontaktista, kun muut pujotteli. Toinen harkka tehtiin kahdeksikkoa tehden avustajakoirakoiden välistä. Tässä Nova tarjosi ihan kelposeuraamista! En tiiä, pitäiskö ihan vaan nappaamalla opettaa tää Novalle, kun se tulis ehkä vahingossakin. Otettiin näitten jälkeen vielä yhden askeleen seuruuta. Eli pyrittiin saamaan koira oikeessa asennossa paikalleen. Tärkeää oli aloittaa koiranpuoleisella jalalla. Tässä riittää työtä, sillä miusta tuntuu, et Nova paineistuu miun kädestä. Käden avulla sanottiinkin saavan koiraa ohjattua oikeeseen asentoon koiran ongelmista riippuen.

Liikkeestä seisominen oli seuraava vaihe. Tätä oonkin miettiny, et miten lähtee opettaa nollatilanteessa. Hyvät ohjeet sain! Lähdin peruuttaa ite, kutsuin Novaa ja käden avulla (alkuun oli nami aina, lopulta jätin välillä pois) pysäytin Novan ja palkkasin kädestä heti. Tätä tehtiin useita toistoja ja loppuvaiheessa Nova jäikin tököttää niille sijoilleen hyvin. Tässä vaiheessa käsi on käytännössä kuonon eessä. Hiljalleen pitäis häivyttää sitä sit loitontamalla kättä.

Otin itsenäisenä hyppyä palautellen mieleen viime kerran juttua ja lisäten sitten laudan oikeaan korkeuteen. Useita toistoja rohkaisten ja homma toimi kivasti. Ens kerralla vois ottaa namialustan mukaan ja kokeilla Nova saaha etenemään itsenäisesti esteen yli.

Lopuks oli vielä paikkikset. Taas reilu kaks minuuttii maassaoloa. Tällä kertaa palkkasin enää pari kolme kertaa namilla ja lopuks vaan hieman kehuen. Ei mitään ongelmaa paikallamakuussa, vaikka asento jäikin vinoksi. Matka oli jotain viisi metriä. Tässä pysytään, ei liian kauaksi liian nopeeta. Ohjeeksi saatiin, et pitempi aika, lyhyempi matka ja päinvastoin.

Ens viikolla ois miun ohjaus! Pienimuotoinen paniikki, kun oon ite niin aloittelija. Onneks treeniohjelma on valmiina, pitää vähän ehkä tutustuu liikkeitten mahdollisiis opetustapoihin, et ois jotain sanottavaa itelläki. Mut onneks en oo ainut aloitteleva ja miun ei tarviikkaan olla ammattilainen. Kuhan piän vähän järjestystä yllä ja tarkkailen kelloo ja sit vaan autellaan toinen toistamme. Oman koiran kanssa pääsen vaan treenaa sitten lyhyen aikaa.

Novaan liittyvä kiva juttu on sekin, että viime viikolla Kennelliitosta postitettiin miulle lainaan vanhat lonkkakuvat! Elikkä tän kuun lopussa/ens kuun alussa olis tarkoitus kuvailla lonkat ja silmät. Kiinnostaa tietää, mikä lonkkien tilanne nyt kahden vuoden jälkeen on ja onko Novalla oikeesti PPM-iris, kun viime tarkissa siitä ei mainittu mitään (eri ell). Että katellaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti