maanantai 13. elokuuta 2012

Pientä treenauksen meininkiä

Viimeksi se jäi kiinni paikallaanolosta. Hallittavuustesti nimittäin. Nyt ollaan päästy Ludon kanssa treenaa vanhempien takapihalla. Turvallista pitää vapaana, häiriötä vähän, jos naapureissa ollaan pihamaalla. Eilen Ludo vielä hivuttautui miun luo pari kertaa, mutta tänään se jäi tomerasti paikalleen <3 Treenasin paikallaan oloa, sivulletuloa ja vierellä kulkemista parinkymmenen makupalan verran. Paikallaanoloa treenasin Ludon istuessa. Välillä etäisyys oli 10 metriä ja aika 10-30 sekuntia. 15 metrin välimatkaa treenasin lyhyemmällä ajalla ja välillä kutsuen suoraan luokse, välillä palaten viereen palkkaamaan. Toivo onnistumisesta kasvaa, kun huomaa, että treenaamisella voi saada tuloksia (ylläri ;D). Treenasin myös perus istumista häiritsemällä hyppien tai juosten Ludon lähellä. Treenaus on ihan kivaa näinkin, mutta kaipaan kamalasti seuraa. Kaipaan ohjausta ja turvallisia häiriöitä.

Novaakin treenasin samalla tavalla parinkymmen makupalan verran. Oon jättänyt palkitsemisen huonosta sivulletulosta. Koska en oo aiemmin ajatellu tekeväni mitään pilkuntarkasti, oon antanu sivulletulon olla melkein millanen vaan. Eli hienoa, helkkaristi töitä, jos aletaan tokoilla ihan oikeesti :D Haluisin opettaa Novalle oikean seuraamisen, mutta siihn miusta tuntuu, ettei oo oikein taitoo. En tiiä, miten etenisin. Mennään- käskyllä Nova kulkee vierellä ja on melkein koko ajan kontaktissa. Paikka ei tietenkään ole varsinaisesti oikea. Eli seuraamisen haluisin alottaa ihan alusta. Novalle uus opetettava asia olis nouto, mutta jälleen kerran koen olevani aika rukkanen sen suhteen, kun en tiiä, miten etenisin. En uskalla ottaa naksutinta Novalle vielä ainakaa käyttöön, ku kotona en pysty treenaa samalla naksuttimella ainakaa. Menee pilalle koko homma, kun ei pysty ottaa rauhallista omaa tilaa treenaukselle.

Pakko jo hehkuttaa etukäteen tilauksistani Zooplussasta! Lopultakin tilasin nimittäin haaveilemani kevythäkin, kun sopiva häkki oli edulliseen hintaan. Ei tarvii enää raahata sitä hemmetin metallihäkkiä joka paikkaan. Laitan kuvan häkistä, kunhan saapuu. Lisäksi merileväjauhetta saadaan tuohon raakaruokinnan kaveriksi. Palkkiotuotteina tule myös pari lelua, kun niitähän ei oo koskaan tarpeeksi :D

12 kommenttia:

 1. Noudosta:
  Mä kävin Noutajilla noutotreeneissä keväällä, sieltä jäi käteen mm. tällaisia ohjeita: http://agarwaentm.blogspot.fi/2012/04/noutokoulutus.html
  Eli tehtiin mieluisalla lelulla ihan pitoharjoituksia, kehuttiin jos koira nosti sen maasta ja toi sitä ohjaajalle, joka peruutti karkuun.

  Omille shelteilleni nuo oli aivan liian kiihdyttäviä harjoituksia, enkä halua niiden haukkuvan noudossa. Meelan noutoa oon nyt tehnyt naksuttelemalla ihan kiinnostuksesta kapulaa kohtaan, se ottaa sitä jo hieman suuhunkin. Eihän sen äänen, johon koira ehdollistuu, tarvitse siitä naksusta tulla - ihan vaikka joku suullinen jess! ajaa saman asian, kunhan vaan ehdollistat koiran siihen hyvin :)

  Seuruussa hihna on hyvä apu, se ohjaa koiraa oikealle paikalle ja se palkitaan aina oikeasta paikasta. Vähitellen pakotteen voi jättää pois.
  Itse olen pennuille opettanut seuraamista imuttamalla, sitten hihnan ja naksun yhdistelmään vaihtaen.

  Pitäs pitää oikeesti jotkut kunnon shelttitreenit tässä! ;D

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkeistä, täytyy rueta tekemään sotasuunnitelmaa! Tätä tää on, kun kiinnostus lajeja kohtaan on syttynyt vasta myöhemmin. Koira ehtiny oppii jo huonoja tapoa (lue: Nova ei tuo leluja takas heitettäessä vaan tekee kunniakierroksia :D). Mutta aikaahan meillä on kehittyä.

  Shelttitreenit ois aika tosi jees :D

  VastaaPoista
 3. Mä olen opettanut noudon Rommille pakotteen kautta. Tämä jakaa mielipiteet, mutta meillä toimi. Rommi tosin on aina mielellään kantanut kaikkea. Kuitenkin idea on, että ensin opetetaan koiralle, että kädet kuonon ympärillä on kiva juttu. Osa ei tykkää tästä ja suosii muita tapoja ja kovin pehmeällä koiralle en tätä suosittelekaan. Jos koira kestää pakotteen, niin tää tapa voi toimia. Tärkeintä on oma ruumiinkieli siinä myös.

  VastaaPoista
 4. Sun ois niiiin pitänyt olla mukana tuolla SuMun leirillä keväällä! :) Käytiin luennolla käytännön esitysten kautta läpi myös tuota koiran kanssa leikkimistä ja siinä esiintyviä ongelmia.
  Oletko sä yrittänyt kahden lelun taktiikkaa? Palkkaat koiraa lelulla, ja sulla on itsellä samanlainen. Alat leikkiä sillä ja teet itsestäsi paljon kivemman kuin mitä koiralla olisi yksin leluileen, sit palkkaat sitä sillä omalla lelullasi?

  Terveisin Laura, joka ei jaksa kirjautua ulos Annan tunnuksilta kun oon väärällä koneella

  VastaaPoista
 5. Anu, pystyisit sie tarkentaa? Kuulostaa vaikeelta :>

  Ja Laura, mitä siis haluan palkata tässä kahden lelun leikissä?

  Ostin vihkon treenipäiväkirjaa varten. Pakko edetä loogisesti että mie pysyn kärryillä :D

  VastaaPoista
 6. Noni, huomasin ensimmäisen ongelmamme. Laitoin yhden lempi naruleluista lattialle Novan eteen. Odotin, että se edes katsoisi sitä, että voisin palkata. Mutta olen opettanut Novalle ilmeisesti niin vahvan kontaktin, että se vaikka lopun päivää tuijottaa minuu ja oottaa palkkaa! Mitä ihmettä siis teen...? Luin netistä molemmista tavoista opettaa nouto ja pakote ei tunnu omalta, mutta en tiiä, ymmärtääkö tuo tarjota itse mitään. Vai pitäiskö heti opettaa kapulalla, että olis vieras esine? Pitäiskö alottaa kahen lelun leikillä irrottamisesta? Just tän takii tuntuu, että apua, en vaan osaa :D

  VastaaPoista
 7. http://www.hauva.com/node/1841
  Tässä on yksi ohje pitämisen kautta opettamiseen. Tarkoitus on kuitenkin ensin opettaa, että kädet kuonon ympärillä on kiva juttu (vrt. vinttareiden kopat, kun lähtevät juoksemaan radalle) ja erikseen kapulan ottamista suuhun. Palkkaa ensin siitä, että edes vähän koskee kapulaan (pidä sitä kädessä päistä kiinni) ja pikku hiljaa vaan vaadi enemmän. Sitten kun koira ottaa kapulan suuhun kulmahampaiden taa, voit ottaa kädet kuonon ympärille. Tarkoitus ei ole missään nimessä puristaa vaan vain tukea! Ihan pieni hetki kapula näin ja sitten vapautus. Pikkuhiljaa vaan pidentää sitä aikaa ja rupeaa häivyttämään pois.

  Teit miten vain, suositan, että opetat kuitenkin koiran ensimmäisenä istumaan perusasennossa kapula suussa. Siis sitten kun se osaa ottaa kapulan suuhunsa. Näin koira tietää, että kapula suussa pitää olla aina sivulla ja se palautus on helppo opettaa. Kun tein näin, Rommi tuo noutokapulan aina mun luo sivulle, vaikka ei tuokaan muita leluja niin.

  VastaaPoista
 8. Joo, tuon linkin kävinkin jo aiemmin kattoo. On kai jonkinlainen pelko "persiissä", että teen virheitä uuden asian kanssa ja niitä joutuu myöhemmin korjailemaan. Kokeilin Novalla tuota käsijuttua, se meni hyvin ja nopeasti antoi pitää käsiä pari kolme sekuntia. Mutta pitäiskö miun nyt sitten hankkia suoraan oikea noutokapula? Ja minkäkokoinen?

  VastaaPoista
 9. Kelpaaks syksyllä yks bortsu treenikaveriks? ;) Tahvolle oon opettanu seuraamista perusasennon kautta ja on kyl toiminu tosi hyvin!

  VastaaPoista
 10. No voit kokeilla jollain pehmeällä lelulla, jos haluat. Yksi staffin omistaja teki niin treeneissä ja heillä toimi. Mä käytin suoraan noutokapulaa. Mä ostin keskikokoisen heti kättelyssä ja on sopiva.

  Ole vaan tarkkana sun ruumiinkielestä eli varo kumartumasta koiran ylle, silloin se herkästi paineistuu. Mä tein niin, että kotona istuin lattialla ja nojasin seinään ja Rommi oli mun jalkojen välissä ja siinä opeteltiin. Kun vaan aina pidin huolen, että hartiat ovat seinää vasten, en kropallani paineistanut koiraa. Ja toinen vinkki: nouto on sellainen, että välillä on hyvä jättää asiat hautuun. Mä pidin parin kuukauden tauon tuossa pitämisvaiheen opettelussa ja sen jälkeen koira teki ihan eri tavalla hommia. Moni palanen oli loksahtanut tauon aikana herran päässä.

  VastaaPoista
 11. Annika, todellakin kelpaa! :)

  Ja Anu, kokeillaan ja katsotaan, kuinka meijän käy :D

  VastaaPoista
 12. Oho kun en oo muistanut seurata!
  Siis toi kahden lelun leikki on ratkaisuna siihen, että koira lähtee leikkimään heitetyllä lelulla itsekseen. Tarkoituksena olisi, että se vähitellen tajuaisi omistajan olevan yhtä kiva kuin itse lelukin (onhan siellä tarjolla lisää kivaa leikkiä!) ja alkaisi palauttaa lelut automaattisesti.

  VastaaPoista